Prietenie. Persoane apropiate < 3

by - mai 31, 2014



                Ce e prietenia? Ce e un prieten? Și de ce ne leagă cu unele persoane o relatie atît de strînsă? Ca să incep cu insuși inceputul, că asa e logic, CE E oare un PRIETEN? Prietenul e, defapt, un termem liric, utilizat în poveștile tuturor autorilor faimoși. Un termen ce indică o poveste, un termen ce îl folosim in fiecare zi și nu ne dăm seama că e doar un mit. Un mit popular moldovenesc, chinezesc, rusesc... ce ar semnifica o persoana care te susține în cele mai grele momente. Așa ceva exista- e Mama! Dar in contextul tuturor poveștilor"prietenul" e o persoană necunoscută. Totul devine paradoxal. La gradiniță noi avem prieteni toate fetițele si toți baiețeii. In primele 2 minute de discuții "aprinse", popularele propoziții de introducere”Salut! Cum te numești? Hai să fim prieteni!”.Încă de mici noi dezvoltăm conceptul de ”prieten”, și tot de atunci nu-l percepem așa cum se cuvine. Crescînd puțin, în clasele primare, continuăm dezvoltarea concetului prietenie într-o formulă mai amplă. Alcătuim o gradare mai înaltă a cuvîntului și anume ” tu îmi ești CEL mai BUN Prieten”. Fiecare dintre noi a spus-o. A spus aceste cuvinte care , auzindu-le, ne înfașoara o plapumă dulce a copilăriei, un început al ”prieteniei durabile”. Ajungînd în clasele gimnaziale a 7-8-a, înțelegi că prieteni nu există, există persoane apropiate, care-ți vor fi aproape pînă la o limită, o limită în fața careia stă familia, o limită pe care cît de mult nu ai vrea, nu o vei întrece!
             Înțelegi că eforturile tale depuse la zidirea temeliei ”prieteniei”se ruinează cu apariția primilor ochi care îți sclipesc înșelător, cu înțelegerea și perceperea a unei lumi noi, pe care probabil persoana care ți-a fost apropiata nu o înțelege,și, probail că nu o va înțelege vre-o dată! Dar unul dintre voi doi, că o ”prietenie” reală este compusă doar din 2 indivizi, apre încă o persoană și strică tot zidul clădit în decursul a cîtorva ani de zile! Ea nu se construește într-o săptămînă. Dacă s-a întîmplat așa, atunci e o prietenie CHINEZASCĂ, adică e neformală, de scurtă durată și calitate nulă. Ea începe a ruina odată cu schimbarea unor interese, o cărămidă se ferește de la locul ei și, în consecință se strică tot. Dar unul, doar unul din ei încearcă din răsputeri să mute carămida, să o puna la loc, să o repare, să găsească compromise și să o facă ca nouă sau să puna una nouă! Atunci ea va dura mult, zidul se va ține, va fi admirat și de următoarele genarții, va fi o cetate, care, peste secole, va fi gazda unor persoane asemănătoare! Ea- este relația ce-i leagă pe acești 2 indivizi! O legătură ce nu poate fi ruptă, nici tăiată. Un lanț care ar fi în orice colț al lumii, el va exista,nici o tornada din California si nici un ghețar de la Polul Nord nu o va fringe! E ceva ce indiferent de rasă,culoarea ochior, a părului, indiferent dacă ești fată sau băiat, relația va exista! El va fi alături de tine pînă la o limită maximă, pina va fi aproape de prăpastia în care ar fi trebuit să cazi, dar nu ai căzut! PRIETENUL e u un termen inexistibil. El nu Există. Ceea ce există e relația de susținere reciprocă, de dezvăluire a celor mai mari dorințe, de relaxare, și un comportament total familiar,deloc încăpățînat,deloc prefăcut. Reala ta persoană o dezvălui doar ei/lui! 
             Acest termen ”prieten” îl utilizăm în fiecare zi, și eu, și tu, îl utilizăm din obișnuință,de mici copii,dar nu înțelegem că e doar un lexem cu valoare textuală, NU Reală!
       Pace și iubiți-vă persoanele care vă susțin și vă sunt aproape  pînă la granița cea mai înaltă.




You May Also Like

0 comentarii

I N S T A G R A M